Roadcity.gr

Τραχανότο αλά.. Ελληνικά

fonto arthrou

Ένα από τα πιο ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που έχει μεγαλώσει γενιές, είναι ο τραχανάς. Όλοι θυμόμαστε στα παιδικά μας χρόνια κάποια γιαγιά να απλώνει τον τραχανά στο χωριό ή τη μαμά να μας κυνηγάει να ρουφήξουμε δυο – τρεις κουταλιές από την τραχανόσουπα, που εκτός από υγιεινή, είναι ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Φτιαγμένος από αλεύρι, γάλα και αυγά, αλλά σε κάποιες περιοχές και με ντομάτα και καυτερή πιπεριά, έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Κατά την παρασκευή του, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του, όπου και απλώνεται σε μεγάλη επιφάνεια για μια εβδομάδα περίπου και μετά ακολουθεί το τελικό τρίψιμο με το χέρι, ώστε να προσφέρει τη ζωογόνο δύναμή του στο προϊόν.
Οι ειδικοί λένε, ότι σε περιόδους οικονομικής ή πνευματικής κρίσης όλοι επιστρέφουμε στις ρίζες μας και αναζητούμε παραδοσιακές λύσεις, που είχαν βάλει σε λειτουργία και οι πρόγονοί μας. Έτσι και στον τομέα της γαστρονομίας, έφτασε η εποχή που τα παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων επιστρατεύονται, ώστε να δώσουν λύσεις στην απόγνωση των καλοφαγάδων. Ο τραχανάς, κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος στις κουζίνες διεθνών σεφ, έπαψε πια να αποτελεί λύση επιβίωσης. Οι σύγχρονοι σεφ που πιστεύουν στην παραδοσιακή κουζίνα και αναζητούν υγιεινές, αυθεντικές ιδέες για ένα γεύμα, πειραματίζονται με αυτόν και δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις.
Η κλασική τραχανόσουπα εμπλουτίζεται με μπουκιές κρέατος και λαχανικά ή ψάρι. Τα γεμιστά με γλυκό τραχανά είναι ακόμη μια νέα εκδοχή της νέας ελληνικής κουζίνας, που αν τη δοκιμάσετε θα είστε κι εσείς πραγματικά περήφανοι γι αυτό το παραδοσιακό αγαθό μας. Διάσημοι σεφ της Αμερικής μετατρέπουν τον τραχανά σε κεφτέδες, κι άλλοι σε ριζότο με θαλασσινά.
Φθηνό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, με πολύπλοκη γεύση που δεν μοιάζει με κανένα άλλο δημητριακό ή ζυμαρικό, βάλτε το κι εσείς στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε με τις παραλλαγές του.

feidias k piato ready
Εμείς, βρήκαμε τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο σεφ Φειδία Τζίτζιο, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, μένει πιστός στη δυναμική της ελληνικής κουζίνας. Όπως μας αποκάλυψε, δεν μπορεί να αντισταθεί στις αναμνήσεις και τα αρώματα των ελληνικών γεύσεων που ξεπηδούν από την παιδική του ηλικία, ενώ πιστεύει ότι μέσα από την μεσογειακή κουζίνα μπορείς να δημιουργήσεις και να πειραματιστείς λόγω των άφθονων αγαθών που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα μας λέει: “Την κουζίνα που σερβίρω σήμερα θα την χαρακτήριζα ως μοντέρνα ελληνική. Πιστεύω ότι στη δουλειά μας πολύ σημαντικό ρολό παίζει η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται, καθώς και το να γνωρίζεις πολύ καλά τα εποχιακά προϊόντα. Αν σεβαστείς, αξιοποιήσεις σωστά και συνδέσεις αυτά τα υλικά μαζί, τότε σίγουρα θα έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Στην ερώτησή μας, αν πιστεύει ότι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως ο τραχανάς, θα μπορούσαν να αποδοθούν έντεχνα σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας, απαντά: “ Θεωρώ ότι μπορούμε με απλά παραδοσιακά προϊόντα, γνωρίζοντας και αξιοποιώντας τα σωστά και με σεβασμό, να τα εξελίξουμε με την τέχνη μας .Η ελληνική κουζίνα για μένα κρατάει τις ρίζες της, αλλά δεν είναι κολλημένη στο παρελθόν και αυτό πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει και να δοκιμάσει”.
Το πιάτο που μας έφτιαξε, είναι ένα γευστικό τραχανότο με κοτόπουλο, το οποίο έχει σκοπό να μας γυρίσει πίσω στις ρίζες μας και να μας θυμίσει, για ακόμη μία φορά, πως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα.

teliko ulika
ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμάρια τραχανά ξινό
1 φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
2-3 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες αλεσμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
50ml Λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Ζωμό από κοτόπουλο η κύβο κοτόπουλο
Γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
Μαϊντανό-δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρολάκι, σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στην συνέχεια σοτάρουμε το κοτόπουλο. Λίγο πριν πάρει χρώμα, ρίχνουμε μέσα το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τον τραχανά, σοτάροντάς τα για λίγο. Μετά, σβήνουμε με λευκό κρασί. Στην συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό από κοτόπουλο και ανακατεύουμε συνέχεια, από την στιγμή που θα πάρει βράση, γύρω στα 5-6 λεπτά ως που να μαλακώσει ο τραχανάς. Στο τέλος, αφού αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, το βούτυρο, τα μυρωδικά, το αλάτι κ το πιπέρι.

traxanoto

 

 

 

Tagged with:     ,

Related Articles

Instagram

Τελευταία άρθρα

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς του RoadCity.gr Βάλε το e-mail σου και κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ!

Τι είναι το roadcity.gr??

Είμαστε μια παρέα φίλων που τους αρέσουν τα ταξίδια, οι φωτογραφίες, τα παράξενα του κόσμου. Στο roadcity.gr ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέρη από Έβρο μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο, πόλεις και χωριουδάκια που αποκαλύπτουν τον πλούσιο θησαυρό τους, σε όσους θελήσουν να γνωρίσουν τα μυστικά...
διαβάστε περισσότερα