Roadcity.gr

Νυμφαίο, Φλώρινας. Ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Νυμφαίο

Στις πλαγιές του Όρους Βίτσι, βρίσκεται το Νυμφαίο, σε απόσταση 50 χλμ από την πόλη της Φλώρινας. Ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Σάββατο Πρωί..
Μόλις φτάσαμε στο Νυμφαίο και αφήσαμε το αυτοκίνητό μας στο δημοτικό χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο του χωριού, οι πρώτες εικόνες μας εντυπωσίασαν! Καθαρός αέρας, πλακόστρωτα δρομάκια, πετρόκτιστα σπίτια, ζεστοί άνθρωποι, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική πλατεία.

Στο Νυμφαίο, θα περπατήσεις στα λιθόστρωτα δρομάκια, θα γευτείς παραδοσιακούς μεζέδες και τοπικές γεύσεις στα ταβερνάκια έχοντας το τζάκι να καίει και να σε ζεσταίνει από το τσουχτερό κρύο, καθώς το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή, η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νυμφαίο

Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, κοσμημάτων. Ακόμη, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.

Εδώ, θα έρθεις σε άμεση επαφή με τη φύση γιατί το Νυμφαίο περικλείεται από δάσος οξειάς. Πιθανόν, να δεις από πολύ κοντά άγρια ζώα, όπως αρκούδες και λύκους. Στην περιοχή υπάρχει η οργάνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Για να φτάσει κανείς εκεί, ακολουθεί το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για περίπου 15 λεπτά, με το τοπίο να ξεπερνά και τις καλύτερες προσδοκίες.

Ακόμη, υπάρχει το πάρκο άγριας φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου, που εκτείνεται σε 1.800 περιφραγμένα στρέμματα του κοινοτικού δάσους και φιλοξενεί ελάφια που όταν αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνονται σταδιακά ώστε να επανέλθει το εξαφανισμένο είδος στην ελληνική φύση. Περιλαμβάνει λιθόστρωτα μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας και αναψυχής για τους επισκέπτες, στέγαστρα, ποτίστρες και ταΐστρες για τα σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τέλος, από το 1998, λειτουργεί στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά, το «Κέντρο Προστασίας του Λύκου», σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων. Η δημιουργία του ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης κατοχής λύκων σε αιχμαλωσία από ιδιώτες.

Νυμφαίο.. Καθαρός αέρας, πλακόστρωτα δρομάκια, πετρόκτιστα σπίτια, ζεστοί άνθρωποι..

Μήπως να πάρετε από τώρα άδεια;; 

Related Articles

Instagram

Τελευταία άρθρα

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς του RoadCity.gr Βάλε το e-mail σου και κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ!

Τι είναι το roadcity.gr??

Είμαστε μια παρέα φίλων που τους αρέσουν τα ταξίδια, οι φωτογραφίες, τα παράξενα του κόσμου. Στο roadcity.gr ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέρη από Έβρο μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο, πόλεις και χωριουδάκια που αποκαλύπτουν τον πλούσιο θησαυρό τους, σε όσους θελήσουν να γνωρίσουν τα μυστικά...
διαβάστε περισσότερα