Roadcity.gr

Απόδραση στο Λιόπρασο Τρικάλων

dsc_0473

Το Λιόπρασο βρίσκεται στα Βόρεια του νομού Τρικάλων, στην ανατολική πλευρά της οροσειράς των Αντιχασίων, μόλις 17 χλμ από τη πόλη των Τρικάλων.

Σάββατο πρωί..
Είμαστε ήδη στο Λιόπρασο Τρικάλων σε υψόμετρο 680 μέτρων.. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει σαν το «μπαλκόνι» των Τρικάλων. Μεγάλα πλατάνια περιστοιχίζουν την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί μπορείς να κάτσεις στο καφενεδάκι να πιεις τσίπουρο, να γευτείς μεζέδες, να πεις ιστορίες με ντόπιους και γηραιότερους (Πραγματικά αξίζει!). Στη συνέχεια, πήγαμε την παραδοσιακή βόλτα των «χωριανών» στ΄Αλώνια. Ο χαλαρός περίπατος κυρίως τις απογευματινές ώρες, λίγο πριν καταλήξουν όλοι στην πλατεία.
Βρεθήκαμε στη θέση «Κουρί», και πραγματικά η θέα ήταν απερίγραπτη. Μπροστά στα μάτια μας απλώθηκε ο απέραντος θεσσαλικός κάμπος, τα χωριά της Νότιας Πίνδου, οι βράχοι των Μετεώρων και η Κατάρα. Απλά φανταστικά!
Το χωριό έχει λίγους κατοίκους το χειμώνα, γύρω στα εκατό άτομα. Το κλίμα αλλάζει λίγο πριν τις γιορτές και το καλοκαίρι. Το Λιόπρασο παίρνει ζωή από τους νέους, από τις φωνές και το παιχνίδι των παιδιών που αγαπάνε τον τόπο τους και επιστρέφουν στις ρίζες τους.

Καθαρά βλέμματα, μεγάλη ιστορία και απερίγρατη θέα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό..

dsc_0467Σε μικρή απόσταση από το χωριό στη θέση «Γκιοφύρια» βρίσκεται η πέτρινη γέφυρα Βλαχάβα. Πρόκειται για μια τοξωτή πέτρινη γέφυρα, κτίσμα των προηγούμενων αιώνων, που δεσπόζει επιβλητική μέσα σε μια κατάφυτη από πλατάνια τοποθεσία. Προορισμός των κατοίκων για ψάρεμα, κυρίως του ποταμίσιου ψαριού μπριάνας. Η γέφυρα Βλαχάβα γεφυρώνει τον παραπόταμο του Πηνειού, Νεοχωρίτη ή Ντολερίτη. Το γεφύρι χτίστηκε μεταξύ 1760 – 1770 και χρηματοδοτήθηκε από τον Καπετάνιο στο Αρματολίκι των Χασίων, Αθανάσιο Βλαχάβα ή Γέρο Βλαχάβα.

Ακόμη, στο χωριό υπάρχει ο ιερός ναός της Παναγίας Φανερωμένης, που είναι και Πολιούχος. Επίσης, άλλα δύο ξωκλήσια, ο Άγιος Αθανάσιος και η Αγία Παρασκευή στη Συκιά, η ίδρυση των οποίων χρονολογείται κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Τέλος, δυο ακόμη εξωκλήσια είναι η Αγία Παρασκευή στον Καλίτση και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που χτίστηκαν με δωρεές κατοίκων του χωριού.

Αν λοιπόν βρεθείτε κοντά στα Τρίκαλα, ή έχετε κάποιο φίλο που κατάγεται από εκεί, μη διστάσετε και «αποδράστε» στο Λιόπρασο.. Καθαρά βλέμματα, μεγάλη ιστορία και απερίγρατη θέα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό..

Related Articles

Instagram

Τελευταία άρθρα

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς του RoadCity.gr Βάλε το e-mail σου και κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ!

Τι είναι το roadcity.gr??

Είμαστε μια παρέα φίλων που τους αρέσουν τα ταξίδια, οι φωτογραφίες, τα παράξενα του κόσμου. Στο roadcity.gr ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέρη από Έβρο μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο, πόλεις και χωριουδάκια που αποκαλύπτουν τον πλούσιο θησαυρό τους, σε όσους θελήσουν να γνωρίσουν τα μυστικά...
διαβάστε περισσότερα